Jossas Lina

Jossas Lina (Elina Snabb) hade ett mödosamt liv. Hennes man Aanders (Anders Snabb) stupade i inbördeskriget 1918 och båda barnen dog i scharlakansfeber 1919. Lina och hennes svärmor Jossas Cajs (Cajsa Snabb) blev ensamma kvar i Jossas gården.

Lina tog ansvar för hemmet som en man vanligtvis hade. Hon måste fylla bondens skor, steg teel som en karl och till exempel delta i lagfisket från Jossas/Knilsos gården. Fiskarna var ut i fiske i hela veckan (låg ute i fisket) och kom hem på lördag kväll. Hon hör till fiskelaget som kallades för ÖstergooLarän. I augusti påbörjades fisket på utgrynnorna. Kvinnor kunde nog vara med i landfisket närmare byn under vår och sommar, men i det farligare fisket på utgrynnorna var de inte vanligt att kvinnor deltog. Hemma på gården, när Lina låg i fisket, fanns svärmor  ensam hemma och skötte allt arbete som skulle göras på gården. För att klara av gårdens sysslor arrenderades mark ut och folk gjorde dagsverken till gården. Jossas Lina räknade ett eenjes dagsverk (en dags arbete med höbärgning) berättigar till  8 stycken 4-liters krukor skummjölk. Det vill säga den som var med på höängen och hjälpte till under en dag fick i lön 32 liter skummölk för den dagen.

 

Jossas Linas familj ute på gården, Snabb hemman på 1910-talet. Från vänster Cajs (Cajsa Lisa Snabb) med sonsonen Emil (f.1911) i famen, Elina Snabb (Jossas Lina) med dottern Else (f.1914) och Jossas Anders (Anders Snabb) som stupade vid Vaskivesi i Vidoris 10.3.1918. Fotoäg. BHF.

Jussas Lina vid Östergårds bastun sydost på Valsörarna. Hon hör här till fiskelaget som kallades för "ÖstergooLarän". Man ser att hon håller sig lite på avstånd men är ändå en av fiskarna. Bastun är 1978 flyttad till Millangrynnon söder på Valsörarna och finns ännu idag. Foto: Sverre Boucht.